Athos

Az ATHOSTM  hatóanyaga a szulfoszulfuron elsősorban levélen keresztül hat, de gyökéren át is képes felszívódni. A felvételt követően gyorsan eljut a hajtás és gyökércsúcshoz, ahol az érzékeny növényekben az  acetolactát szintetáz enzim működését gátolja. A gátlás miatt megszűnik a valin, leucin és izoleucin aminosavak bioszintézise.  Az aminosavak a fehérjék építőkövei, melyek hiányában a növekedés röviddel a kezelés után leáll, majd a kezelt gyomnövények érzékenységük szerint 2-4 hét alatt elpusztulnak, vagy megmaradnak a kezeléskori fejlettségben. A hatás kezdeti tünetei még a klorózis, antociónos elszíneződés, oldalrügyek és hajtáscsúcs elhalás.

Az ATHOS a magról kelő egy-, és kétszikű gyomnövények széles skálája ellen hat. Az egyszikűek közül hatása kiemelkedő nagy széltippan és tarackbúza ellen, de hat a rozsnok fajok, vadzab ellen is. A kétszikű gyomnövények közül a legérzékenyebbek a keresztes virágúak, a tyúkhúr és az árvakelésű napraforgó. A legjobb eredmény korai kijuttatásban érhető el, bár a széltippan elleni hatékonyságban kései alkalmazásban is jó hatékonyságot ad. Kielégítő hatás érhető el a főbb fészkes virágzatú gyomok ellen is, mint az ebszékfű és a pipitér fajok.

Az ATHOSTM rugalmasan felhasználható az őszi búza bokrosodásának kezdetétől 2 nóduszos fejlettségéig 13 - 26 g/ha dózisban. Tritikáléban 13 g/ha adagban alkalmazható a kultúrnövény bokrosodásokor. A készítményt nem ionos tapadószerrel (TREND 0,2 %) együtt kell alkalmazni.

A növényvédő szerek között különlegesség az ATHOS, mivel a nagy széltippan mellett a búzában káros tarackbúza ellen is hatékonyan felhsaználható.

Engedélyokirat: ATHOS